12.10.10

PERCAKAPAN SIA-SIA

PERCAKAPAN SIA-SIA

by Nurani Hani on Thursday, October 7, 2010 at 5:02pm
   Jauh dari perkataan sia-sia adalah satu kebahagiaan dan kesempurnaan peribadi seseorang.  Hal ini disebutkan dalam Al-Quran antara dua kewajipan-kewajipan Islam yang paling kukuh iaitu solat dan zakat.
     " Sesungguhnya beruntunglah orang-orang yang beriman,  1.  Orang-orang yang khusyuk dalam solatnya   2. orang-orang yang menjauhkan diri  dari (perbuatan dan perkataan) yang tiada berguna.  3. orang-orang yang menunaikan zakat".
                                                                 AL-Mukminun , 23:1-4

      Jika saja dunia ini seluruhnya mengadakan penelitian untuk mengisi kekosongan dari perkataan sia-sia, nescaya dari sejumlah kisah yang cukup besar dan lembaran yang cukup masyhur, dari berbagai pidato dan siaran; akan ditemukan kesia-siaan yang memukau, yang dapat memikat mata untuk melihatnya dan menarik telinga untuk mendengarkannya serta tidak dapat ditarik manfaatnya.

      Islam sama sekali tidak menyukai perbuatan sia-sia.  Perbuatan sia-sia dapat menjerumuskan manusia.  Oleh kerana itu, sebanyak itu pulalah tingkatan darjatnya di hadapan Allah.  Anas bin Malik meriwayatkan, "Ada seorang lelaki meninggal dunia, kemudian orang lain yg berkata...'gembiralah dia denga syurga'',...padahal Rasullullah s.a.w mendengarnya. Lalu Rasullullah s.a.w bertanya...'apakah engkau tidak tahu barangkali saja ia berkata sesuatu yang tidak berarti atau dia bakhil untuk mengeluarkansesuatu (miliknya) yang sebenarnya (jika diberikan) tidak  akan menguranginya' "    (HR TIRMIDZI)

    Orng yang berbuat dan berbicara sia-sia disebabkan kelemahan berkomunikasi antara fikiran dan pembicaraanya sehingga dengan mudah ia melepaskan perkataannya tanpa berfikir lebih teliti.  Perkataannya dapat membawanya kepada kebinasaan.


QS TM 15 in 1


PENYAKIT HATI

PENYAKIT HATI

by Nurani Hani on Sunday, October 3, 2010 at 8:10am
    Setiap manusia memiliki hati ; hati yang mempengaruhi tabiat dan sifat seseorang.  Apabila hati ini baik, maka baiklah manusia ini.  Jika hati itu jahat maka buruklah tingkahlakunya.
    Sabda Rasullullah s.a.w : Ketahuilah sesungguhnya pada setiap jasad ada seketul daging ; Apabila dia baik maka baiklah seluruh anggota jasad.  Apabila ia buruk , maka buruklah semua anggota.  Itulah hati.
                                                                                             ( HR Bukhari  )

    Perubahan sifat yang ada dalam hati berlaku dengan cepat kerana semata-mata kekuasaan Allah s.w.t .  Dialah yang membolak-balikkan hati manusia sesuai dengan kehendaknya.
      Sabda Rasullullah s.a.w     " Dinamakan hati (qolbu) kerana cepatnya berubah "
                                                                                               ( HR Ahmad )
                                             
"perumpamaan hati adalah seperti sehelai bulu di tanah lapang yang di tiup angin dalam keadaan terbalik"
                                                                                                ( HR Ibnu Abi Aslim)

    " Ya ALLAH ! zat yang membolak-balikkan hati, condongkanlah hati kami untuk selalu taat kepada mu  "
                                                                                                 ( HR Muslim )


    Penyakit-penyakit hati tersebut dapat diketahui dengan menilai perilaku yang ditampilkan oleh seseoranh dalam kehidupannya, yang mencerminkan rosak dan sakitnya hati seseorang , diantaranya :
 1.      Melakukan kedurhakaan dan dosa
 2. Merasakan kekerasan dan kekakuan hati
 3. Tidak tekun beribadah
 4. Malas dalam ketaatan dan ibadah
  Dari itu wahai sahabatku, berdoalah kita semoga kita sentiasa dilimpahi rahmat dan hidayah-NYA.  Diberi petunkuk agar hati kita sentiasa bersih dari penyakitnya hati.

" Ya Tuhan kami , janganlah Engkau goncangkan hati kami sesudah Engkau memberi petunjuk.  Kurniakanlah kami rahmat dari sisi  Engkau.  Sesungguhnya Engkaulah Maha Pemberi ".
THE MIRACLE 15 in 1
SYAAMIL AL-QURAN

SOMBONG

SOMBONG

by Nurani Hani on Wednesday, October 6, 2010 at 8:32am
 


Sombong adalah penyakit yang sering menghinggapi kita semua, yang benih-benihnya terlalu kerap muncul tanpa kita sedari.

 •  Ditingkat terbawah, sombong disebabkan oleh faktor material.  Kita merasakan lebih kaya, lebih rupawan dan lebih terhormat daripada orang lain.  
 •  Ditingkat kedua, sombong disebabkan faktor kecerdasan.  Kita merasa lebih pintar, lebih kompeten dan lebih berwawasan dibandingkan orang lain. 
 • Ditingkat ketiga, sombong disebabkan faktor kebaikan.  Kita sering menganggap diri kita lebih bermoral, lebih pemurah dan lebih tulus dibandingakn orang lain.

   Yang lebih menarik, semakin tinggi tingkat kesombongan , semakin sulit pula kita mengesannya.  Sombong kerana mateial sangat mudah terlihat.  Namun sombong kerana pengetahuan, apalagi sombong kerana kebaikan sulit dikesan kerana seringkali hanya berbentuk benih-benih halus dalam batin kita.
    Akar dari kesombongan ini adalah ego yang berlebihan.  Pada tataran yang lumrah, ego menampilkan dirinya dalam bentuk harga diri (self-esteem) dan kepercayaan diri(self-confidence).  Akan tetapi, begitu kedua hal ini berubah menjadi kebanggaan(pride), kita sudah berada sangat dekat dengan kesombongan.  Batas antara bangga dan sombong tidaklah terlalu jelas.
    Kita sebenarnya berdiri diatas dua kutub, iaitu ego disatu kutub dan kesedaran sejati di lain kutub.  Pada saaat kita lahir kedunia, kita dalam keadaan telanjang dan tidak punya apa-apa.  Akan tetapi, seiring dengan waktu, kita mula memupuk berbagai keinginan , lebih dari sekadar yang kita perlukan dalam hidup.  Keenam indera kita selalu mengatakan bahawa kita memerlukan lebih banyak lagi.

    Untuk bisa melawan kesombongan dengan segala bentuknya, ada dua perubahan paradigma yang perlu kita lakukan.
 • Pertama, kita perlu menyedari bahawa pada hakikatnya kita bukanlah makhluk fizikal tetapi  makhluk spiritual.  Kesejatian kita adalah spiritualitis, sementara tubuh fizikal hanyalah sarana untuk hidup didunia.  Kita lahir dengan tangan kosong dan (ingat) kita pun akan mati dengan tangan kosong.
 • Kedua, kita perlu menyadari bahawa apapun perbuatan baik yang kita lakukan, semuanya itu semata-mata adalah juga demi diri kita sendiri.  Kita memberikan sesuatu kepada orang lain juga demi diri kita sendiri.  Demi mendapatkan keredaan Ilahi.

THE MIRACLE 15 in 1
954
KUNCI KETENANGAN HATI

KUNCI MERAIH KETENANGAN HATI

by Nurani Hani on Friday, October 1, 2010 at 10:46pm
 1. Jangan bergantung kepada orang lain.  Bergantung kpd Allah , diri sendiri dan bersikaplah mandiri.
 2. Jangan berburuk sangka kpd orang lain yg membicarakan atau menghinamu.
 3. Jangan selalu mengingat penyesalan pada masa lalu.
 4. Jangan menyimpan kemarahan, dendam, irihati dan kebencian.
 5. Jangan membiasakan sikap terburu-buru. Maka aturlah waktumu.
 6. Jangan khawatir dengan hari esok. Allah menjanjikan masa depan dan harapan tidak akan pernah lenyap. Cinta, hidup dan mati ditangan Allah. Dia telah menuliskan takdirmu sebelum kita dilahirkan lagi. Dia tahu apa yang terbaik untuk kita.
 7. Ketuklah pintu ampunan Allah maka pintu akan terbuka. Ingatlah padanya maka dia akan mengingatimu. Berdoalah maka keluh kesahmu akan di dengarkan.Renung-renungkanlah wahai sahabat-sahabatku di ruang siber.

SYAAMIL AL-QURAN;  THE MIRACLE 15 in 1
1030